αναρχισμός,ένα βαθιά ανθρώπινο "δόγμα"

|



Ξεκαθαρίζω κάποια πράγματα από την αρχή γιατί δεν θέλω να πέσω σε λούμπες & συναφή λιμνάζοντα νερά:ΔΕΝ γράφω αυτό το post ως απολογητής/ιερολοχίτης/ιεραπόστολος του αναρχισμού.




Γράφω πρώτα απ'όλα γιατί έχω την προφανέστατη ανάγκη να γράψω και επιλέγω να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα,επειδή αυτές οι σκέψεις έχουν μιλήσει μέσα μου,πέρα από ψυχρές λέξεις-καραμέλες όπως "politics","political followers" και ούτω καθεξής.




Θα ανασύρω κάποιες συνδυαστικές σκέψεις από το κεφάλι μου οι οποίες έχουν να κάνουν με τον αναρχισμό θεωρητικών διανοητών όπως ο Μπακούνιν & ο Ερίκο Μαλατέστα & όχι με τον "αναρχισμό"-διαστρέβλωση της ανθρώπινης φύσης,τυχοδιοκτών τύπου Νετσάγιεφ.Κρίνω απόλυτα ουσιαστική μια τέτοια διευκρίνιση,για να ξέρουμε πολύ απλά για τί ακριβώς μιλάμε.




(Βαθιά ανάσα-τζούρα.


Εκπνοή.


Πάμε)




Οι περισσότεροι αρνητές του αναρχισμού έχουν στο στόμα τους ένα πανάρχαιο τσιτάτο.


"καλά τα λες,να υπήρχε μια κοινωνία χωρίς κράτος,με κάθε κατάργηση εξουσιαστικής δομής,με κατηγορηματική άρνηση της εκμετάλευσης ανθρώπου από άλλο άνθρωπο,όπου όλοι μαζί & ο καθένας ξεχωριστά θα ενεργούσαν για το κοινό καλό,ανεμπόδιστα,χωρίς τον ιερό πέλεκυ του Νόμου πάνω από τα κεφάλια,χωρίς τον Θεό με τις φοβερές και τρομερές εξαγνιστικές του πλημμύρες,όμως κάτι τέτοιο είναι ενάντια στην φύση του ανθρώπου.Ο άνθρωπος φίλε μου,πάντα θα τείνει να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται,να άρχει και να άρχεται."




Η απάντηση σε αυτό το -λογικοφανές- επιχείρημα δεν είναι πολύπλοκη.


Δεν προσπαθεί με δύσμορφους νοητικούς συλλογισμούς να στηρίξει την θέση της.


Είναι απλά μια διαφορετική απάντηση,μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση,τραβηγμένη από μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία.




Το σκεπτόμενον,κοινωνικόν,έλλογον ζώο άνθρωπος,δεν είναι ένα εγωιστικό μόριο του σύμπαντος,όπως συστηματικά μπολιάζουν στα κεφάλια μας οι θρησκείες στην συντριπτική τους πλειοψηφία,γεμίζοντάς μας με συλλογικά ενοχικά σύνδρομα.




Εποικοδόμημα της αναρχικής σκέψης αποτελεί η βαθιά αλληλέγγυα τάση του ανθρώπου.




Ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο γυμνοί,μικροσκοπικά σάρκινα πανιά,γεμίζουμε τον αέρα που αναπνέουμε για πρώτη φορά με κλάμα,με μια ξεκάθαρη έκκληση για βοήθεια.




Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το κόστος της εξελικτικής μας ανέλιξης ως είδους,ήταν η αδυναμία μας.Είμαστε τα πιο αδύναμα ζώα της φύσης.Επικυριαρχούμε πάνω στην φύση & τα υπόλοιπα ζώα βάσει του θυμικού μας,των ανεπτυγμένων μας εγκεφάλων,βάσει της ανώτερης βαθμίδας επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο που έχουμε την τιμή να αποτελούμε μέλη του,της ομιλίας.




Ο άνθρωπος έρχεται σε αυτό τον κόσμο γυμνός,χωρίς την δυνατότητα να προστατέψει τον εαυτό του,χωρίς την δυνατότητα να επιβιώσει μόνος του.




Αποδεχόμενοι αυτή την καθολική αλήθεια είναι εύκολο να δούμε την χρησιμότητα των άλλων ανθρώπινων όντων τα οποία θα προστρέξουν για άμεση προστασία του νέου μέλους της ανθρώπινης κοινότητας.




Μεγαλώνουμε,αναπνέουμε,εξελισσόματε,ερωτευόμαστε,και τέλος πεθαίνουμε επειδή κάποιοι φρόντισαν να μας κρατήσουν στη ζωή.




Η αλληλεγγύη είναι το πρωτάρχικο και σημαντικότερο όπλο του ανθρώπου.Όχι τα εγωιστικά κίνητρα.Όχι η προσωπική ωφέλεια.




αλλά εκείνη η έμφυτη τάση βαθιά μέσα σε όλες και όλους,εκείνη η αρχαιότερη πανανθρώπινη αξία,η αλληλεγγύη.




Η διαστρέβλωση της αλήθειας αυτής αποτέλεσε συστηματική δουλειά της θρησκείας,της εκπαίδευσης,των εξουσιαστικών δομών,που μας σφήνωσαν στο κεφάλι ως "Απόλυτη Αλήθεια",τον ατομικισμό & τα ..ποταπά,επικίνδυνα ανθρώπινα ένστικτα.




Όμως το άσπρο δεν γίνεται μαύρο,παρά τις προσπάθειες των απολογητών του εξατομικισμού.




Η ανθρώπινη αλληλεγγύη αποτελεί βασικό συστατικό μας.


Βρίσκεται στο κέντρο.


Στον πυρήνα κάθε ανθρώπου.




Έτσι λοιπόν,σε μια κοινωνία χωρίς κράτος,σε μια κοινωνία με πλήρη απουσία τεχνητών εξουσιαστικών διαχωρισμών,ο άνθρωπος,σύμφωνα με την αναρχική ιδεολογία,δρα για το κοινό καλό,για την πραγμάτωση,για το ιδανικό.


Η ανθρώπινη φύση μας επιτρέπει αυτό το θαύμα.


Ο σπόρος αυτής της αρμονικής συνύπαρξης βρίσκεται μέσα μας.




η αναρχική,"ουτοπική" κοινωνία μπορεί και δίχως άλλο επιβάλλεται να αποτελέσει πραγματικότητα.


όλοι είμαστε ένα.


we're connected.




To καπιταλιστικό μοντέλο προτάσσει χυδαία την ψυχοπαθολογικά εγωκεντρική "διαφορετικότητα",για να μας κρατά διασκορπισμένους,κατακερματισμένους,χωρίς την σύνδεση που τόσο έχουμε ανάγκη.Οι διαχωριστικές γραμμές είναι τραβηγμένες από ανθρώπινο χέρι,δεν αποτελούν μύχιες εκδηλώσεις του ψυχισμού μας,έχουν τραβηχτεί για να μας κρατάνε μακριά από την συνειδητοποίηση της ολότητάς μας.




είμαστε όλοι ένα,ένα τεράστιο σμήνος αστρικής σκόνης,σφιχτά δεμένο,αλληλοεξαρτόμενο και αν υπάρχει μια ελπίδα για το μέλλον μας,βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση και μόνο




Το θλιβερό είναι ότι στο σημείο το οποίο έχει προσγειωθεί το όχημα της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή,κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι για την πραγμάτωση της αναρχικής κοινωνίας.Η διαπίστωση ότι θα χυθεί πολύ ανθρώπινο αίμα αποτελεί βεβαιότητα.Θλιβερό αλλά αληθινό.




όμως η μόνη κατεύθυνση,ο Απόλυτος Ανθρώπινος Προορισμός δείχνει προς μια αταξική,αντιεξουσιαστική,αντιεκμεταλευτική κοινωνία ανθρώπων




όχι ανθρωοειδών που σκοτώνουν άλλα ανθρωποειδή επειδή κάποιος θεός το υπέδειξε.


όχι πιθήκων που σκοτώνουν άλλους πιθήκους για ίδιον όφελος,επιρροή,ζωγραφισμένα κωλόχαρτα με εξαιρετικά μεγάλη ανταλλακτική αξία [$$$]




Η εικόνα από το μέλλον δείχνει μια κοινωνία ανθρώπων που εξερευνούν το διάστημα ΜΑΖΙ










































0 whispered:

Δημοσίευση σχολίου